Pacienti so psoriázou sa môžu liečiť po novom

13.12.2015 Bratislava

Bratislava 13. decembra (TASR) - Pacienti so psoriázou majú na Slovensku od decembra k dispozícii novú biologickú liečbu. Väčšine chorých so stredne závažnou až závažnou ložiskovou psoriázou umožňuje dosiahnuť takmer úplné vyčistenie kože. Liečba sa dá využívať aj pri ďalších autoimunitných ochoreniach ankylozujúca spondylitída a psoriatická artritída.

Na označenie závažnosti psoriázy u pacienta sa používa tzv. index PASI. Úspešnosť liečby sa vyjadruje odpoveďou PASI, ktorá ukazuje mieru zlepšenia klinických príznakov. Donedávna sa za štandard úspešnosti považovala odpoveď PASI 75, čo znamenalo 75-percentné zlepšenie pôvodného postihnutia kože. Nová liečba dosahuje odpovede na úrovni PASI 90 až 100, čiže úplné alebo takmer úplné vyčistenie kože.

Psoriáza je chronické autoimunitné ochorenie, nedá sa úplne vyliečiť, hlavnou snahou lekárov je pomôcť pacientom čo najviac zmierniť príznaky. Patrí medzi najčastejšie dermatologické diagnózy. Dermatovenerológovia vlani na Slovensku vyšetrili vyše 63.000 pacientov. Odhaduje sa však, že ďalšie dve tretiny chorých sa neliečia.

Ide o geneticky podmienené ochorenie, ktoré sa dlhodobo nemusí navonok prejaviť, môže však vypuknúť pod vplyvom určitých podnetov, ako je napríklad stres, bakteriálna infekcia či nezdravý životný štýl. Pri psoriáze je koža suchá, červená, posiata šupinkami, ktoré sa najčastejšie vyskytujú na lakťoch, kolenách, pokožke hlavy, rúk a nôh. Medzi typické príznaky patrí svrbenie, podráždenie a bolesť.

TASR informácie poskytla Katarína Gudiaková zo Snowball Communications.
 

Vyberte región